ANH LÊ

MADEKSPERT • FORFATTER • HEAD OF PRODUCT

KLIK PÅ BILLEDERNE FOR AT DOWNLOADE
Fotos: Ida Wang & Columbus Leth

 

OM ANH

Anh Lê er grundlægger og medejer af LêLê-restauranterne i København. Hun er kendt i Danmark som forretningskvinde og som ambassadør for vietnamesisk mad. 

I MEDIERNE

Anh Lê ses ofte på dansk TV, når emnet er vietnamesisk mad. Hende mål er at introducere alle danskere for den vietnamesiske madkultur. I 2012 var hun vært på rejse- og madprogrammet "Spis Vietnam" på DR.

Anh kan ofte opleves i "Go' Morgen Danmark" på tv2, hvor hun glæder og  inspirerer med sine vietnamesiske retter.

Foto: Go' Morgen Danmark

ANH & BØRNENE

Anh Lê er ambassadør for SOS Børnebyerne, og sammen med sine partnere hos LêLê afholder hun jævnligt støttearrangementer på Restaurant LêLê for at indsamle støtte til organisationen.

BAGGRUND

Familien Lê åbnede sin første restaurant i 2003 og fik på samme tid danskerne til at slå øjnene op for vietnamesisk mad. Som danskernes kærlighed til det delikate vietnamesiske køkken voksede, blev også familien Lês restauranter flere og flere. I dag ejer familien udover hovedrestauranten –  5 gadekøkkener, en foodtruck og en cateringafdeling. 

Foto: Columbus Leth

Anh Lê blev født i Vietnam og kom til Danmark som femårig i slutningen af halvfjerdserne. Som barn hjalp hun sin mor i køkkenet og i hendes forældres grillbar i Nordjylland. Hun blev straks fascineret af madlavning men drømte om at eksperimentere med mere raffinerede retter. Hendes mange rejser og længere ophold i både Vietnam og Frankrig har lagt et godt fundament og inspiration til mad på hos familen Lês forskellige restauranter

I dag er Anhs stor passion, ud over den vietnamesiske madlavning, hendes byhave i familiens hjem. Følg hendes projektet både i haven og køkkenet på facebook eller instagram.

  

KOGEBØGERNE

I 2008 udgave Anh sin første kogebog "LêLês Gadekøkken" og i 2014 udkom hendes anden kogebog “LêLês Grønne Køkken”. Anhs nyeste kogebog "LêLês Urtekøkken" udkom i marts 2017 og indeholder udover 60 nye vietnamesiske opskrifter også Anhs guide til, hvordan man starter sin egen køkkenhave med både danske og mere eksotiske sorter.

LÊLÊS URTEKØKKEN - NY KOGEBOG UDE NU

Går du med en gartner i maven? Eller vil du bare gerne have lidt vietnamesisk inspiration til middagsbordet? Så er Anh Lês nye kogebog "LêLês Urtekøkken", måske lige den bog du mangler på reolen.

”Den indre ro er at så og spise,” siger Anh Lê i bogen, hvor hjemmedyrkede krydderurter og grøntsager har hovedrollen. Bogen indeholder opskrifter på saucer, salater, fingermad, simreretter, middagsmenuer og supper – i alt 60 opskrifter fra Anhs vietnamesiske køkken. Samtidig har den en introduktion til at dyrke sine egen krydderurter – både de klassiske og de mere eksotiske.

Bogens krydderurter kan dyrkes i køkkenhaver, højbede, altankasser og vindueskarme. Derudover fortæller Anh Lê, der ikke er født med grønne fingre, ærligt om processen med at anlægge sin have – både praktisk og mentalt.

Køb den hos LêLê Street Kitchen, hos Restaurant LêLê eller i boghandlen. Pris: 299,95 kr.


"Giver én lyst til at etablere en byhave"
Politiken


 "Jeg elsker Anh Lês nye bog"
Signe Wenneberg // Point Of View

FIND OS

LÊLÊS NYHEDSBREV

Bliv inviteret til særarrangementer og få rabatter, gratis opskrifter og seneste nyt fra LêLê. LêLês nyhedsbrev bliver udsendt en gang om måneden på dansk.
 

Se tidligere nyhedsbreve.


HISTORIEN OM LÊLÊ

Lê familien kom til Danmark i 1979 som bådflygtninge fra Vietnam. De bosatte sig i Nordjylland, hvor forældrene hurtigt fik etableret en succesfuld grillbar.

familien_cropped

De fire Lê-søskende så muligheder i deres barndoms vietnamesiske køkken, som frem til starten af 00erne var forholdsvist ukendt i Skandinavien. I 2003 åbnede de, i samarbejde med Pierre Truchot, LêLês første gadekøkken på Vesterbro i København.

Det blev hurtigt meget populært med meterlange køer, og tre år senere åbnede de derfor Restaurant LêLê i de store lokaler 100 meter længere nede ad gaden.

LêLê har på få år skabt respekt om og kærlighed til vietnamesisk mad. Hos os er stemningen levende, og det autentiske vietnamesiske køkken svinger i takt med moderne internationale tendenser.

Det der begyndte som et lille familieforetagende, har i dag udviklet sig til fem Street Kitchens, foodtruck og festivalboder, flere kogebøger, cateringforretning, og en af de største vietnamesiske restauranter i Skandinavien. 

MADKULTUR I VIETNAM

Vietnams madkultur er påvirket af indflydelsen fra den franske gastronomi med landkøkken, bistro og gourmet. På samme måde kan det vietnamesiske køkken inddeles i tre kategorier: bondekøkken, gadekøkken og kejserkøkken.

I de landlige områder af Vietnam spises der efter det simple bondekøkkens traditioner. Retterne består af det, man allerede har i husholdningen og på marken. En klassiker fra bondekøkkenet er simreretten Bo Kho, den stærke oksekødsragout. Opskrifterne er enkle og rustikke, men meget velsmagende.

I Vietnams byer findes det populære gadekøkken. Vietnameseren elsker at spise fra de små gadestande, hvor man altid kan finde nye lækre streetfoodretter og snacks.  Her får du alt fra sprødstegte wontons, friske sommerruller og de lækre bánh mì - en fransk inspireret sandwich med lynstegt kød og friske urter.

Prøv det vietnamesiske bonde- og gadekøkken hos LêLê Street Kitchen.

Det mest sofistikerede er kejserkøkkenet, som serveres på de fine restauranter i Vietnams storbyer. Serveringerne her er mere delikate end i bonde- og gadekøkkenet, og de vietnamesiske toprestauranter lader sig inspirere af internationale gastronomiske tendenser, til at skabe nyfortolkninger af klassiske vietnamesiske opskrifter. Der anvendes unikke råvarer af højeste kvalitet, som kombineres til menuer med f.eks. skaldyrsanretninger, udskæringer af okse, and og svinekød og delikate desserter. Altid akkompagneret af asiatisk inspirerede cocktails og de bedste udenlandske vine.

Prøv vores moderne fortolkning af kejserkøkkenet hos Restaurant LêLê.

urter (1)

VIETNAMESISK MAD

Vietnamesisk mad kan inddeles i tre regionen, hver især karakteriseret af det klima og de unikke råvarer, der findes i regionen.

Kortvietnamsorthvid

NORD
I det nordlige højland ligger Hanoi. Regionen grænser op til Kina, hvilket har påvirket madkulturen. Her dominerer den salte smag i det traditionelle køkken, hvor retterne smages til med soja- og fiskessauce.

CENTRUM
I den centrale del besværliggør klimaet, med skiftevis tørke og regntid, dyrkningen af grøntsager. Så her har man udviklet retter med de stærke tørrede krydderier, som oprindeligt blev indført fra nabolandende.

SYD
I det tropiske syd ligger Ho Chi Minh City (tidligere Saigon). Her er der traditionelt en tendens til mere sødlige retter med sukker og kokos som vigtige ingredienser.

 

LêLê ApS

Peter Bangs Vej 5C • 2000 Frederiksberg
info@lele.dk • +45 5373 7373
CVR: 29239673