LÊLÊ OPSKRIFTER

VAGTLER I HOISIN

INGREDIENSER
4 vagtler
1 tsk. salt
½ tsk. peber

MARINADE
2 spsk. sojasauce
2 spsk. LêLê hoisin-dipsauce
1 spsk. honning
1 tsk. tør chili
2 fed hvidløg
2 skalotteløg

SÅDAN GØR DU
1. Rens vagtlerne, fjern halsen, og lav et lille, cirka 3 mm dybt og 1 cm langt snit på hvert bryst (for at marinaden kan gå ind i brystkødet).
2. Lav en salt og peber-blanding, smør den på vagtlerne ind- og udvendigt.
3. Pil hvidløg og skalotteløg, og knus dem med den flade side af en kniv.
4. Bland marinaden med LêLê hoisin-dipsauce, honning, sojasauce, chili, løg og hvidløg, og vend vagtlerne i.
5. Lad det ligge i køleskab natten over.
6. Forvarm ovnen til 180 grader
7. Steg vagtlerne 1 minut på hver side på en pande med olie.
8. Sæt dem i ovnen i 15 minutter.

 FRISKE FORÅRSRULLER MED REJER

INGREDIENSER
12 tigerrejer
50 g LêLê risnudler
½ agurk cirka 20 mynteblade
12 lollo rosso-salatblade
1 pakke LêLê rispapir
LêLê fiske-dipsauce
LêLê hosin-dipsauce

SÅDAN GØR DU
1. Pil rejerne, men lad halen være intakt. Kog rejerne i 2-3 minutter, og lad dem dryppe af.
2. Læg nudlerne i blød i varmt vand i cirka 20 minutter.
3. dyp dem herefter i kogende vand i cirka 10 sekunder.
4. Skyl dem hurtigt i koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.
5. Skyl agurk, mynte og salat.
6. Skær agurk i stave.
7. Fyld en stor skål med koldt vand.
8. Dyp et stykke rispapir i vandet, tag det straks op, og læg det på et viskestykke.
9. Læg to salatblade midt på det opblødte rispapir.
10. fordel tre mynteblade, risnudler, agurkestave og 2 tigerrejer ovenpå.
11. Rul rullen en gang rundt, fold højre og venstre side ind mod midten, og rul rullen færdig.
12. Sørg for at der er fyld nok til cirka 6 ruller.
13. Skær dem i halve, og anret dem i et fad, så de står op.
14. Server med LêLê fiske-dipsauce & LêLê hoisin-dipsauce.

HAVBARSTATAR

INGREDIENSER
2 havbarsfileter
2 tsk. mild rød chili
2 tsk. ingefær
2 forårsløg
2 tsk. japansk mayonnaise* 
1 tsk. peber
1 tsk. LêLê fiskesauce
1 grønt æble
½ bundt brøndkarse
1 lime

SÅDAN GØR
1. Hak havbarsfileterne groft.
2. Hak chili, ingefær og forårsløg fint.
3. Skær æblerne i tynde både, og hak brøndkarsen.
4. Bland havbars, chili, ingefær, forårsløg, mayonnaise, friskkværnet peber og LêLê fiskesauce.
5. Anret æblebådene på tataren, og drys med brøndkarse. Server med frisk lime som tilbehør.

ALTERNATIV SERVERING
Læg en metalring på tallerkenen, læg tataren i, og fjern ringen, eller lav en oval kugle med to spiseskeer, og anret det på en tallerken.

*Japansk mayonnaise kan købes hos asiatiske købmænd.
Alternativt kan du tilsætte lidt eddike til almindelig mayonnaise eller bruge salatmayonnaise.

FISKEKAGER // CHÀ CÁ

INGREDIENSER
1 løg
1 knold ingefær (20 g)
½ peberfrugt 400 g torskefars
40 g sticky-rice*
1 æg ½ tsk. gurkemeje
1 tsk. paprika
2 spsk. LêLê fiskesauce
neutral olie til stegning
10 g korianderblade til pynt

SÅDAN GØR DU
1. Hak løg og ingefær fint.
2. Bland det med hakket peberfrugt, torskefars, sticky-rice og æg.
3. Tilsæt gurkemeje, paprika og LêLê fiskesauce, og lad farsen hvile i 30 minutter.
4. Varm olien i en sauterpande.
5. Form kugler af farsen med en spiseske, sæt dem på panden.
6. tryk dem halvflade med bagsiden af skeen, så de ligner flade frikadeller.
7. Steg fiskekagerne på begge sider, til de er gyldenbrune og sprøde.
8. Tag dem op, efterhånden som de er færdigstegte, og lad dem dryppe af på flere lag køkkenrulle.
9. Server straks med et korianderblad på hver fiskekage.

* Fås hos asiatiske købmænd.

Fra kogebogen LêLês Grønne Køkken.

HISTORIEN OM LÊLÊ

Lê familien kom til Danmark i 1979 som bådflygtninge fra Vietnam. De bosatte sig i Nordjylland, hvor forældrene hurtigt fik etableret en succesfuld grillbar.

familien_cropped

De fire Lê-søskende så muligheder i deres barndoms vietnamesiske køkken, som frem til starten af 00erne var forholdsvist ukendt i Skandinavien. I 2003 åbnede de, i samarbejde med Pierre Truchot, LêLês første gadekøkken på Vesterbro i København.

Det blev hurtigt meget populært med meterlange køer, og familien har udviklet forretningen derfra.

LêLê har på få år skabt respekt om og kærlighed til vietnamesisk mad. Hos os er stemningen levende, og det autentiske vietnamesiske køkken svinger i takt med moderne internationale tendenser.

Det der begyndte som et lille familieforetagende, har i dag udviklet sig til flere Street Kitchens, foodtruck og festivalboder, kogebøger, convenienceprodukter og en cateringforretning.

MADKULTUR I VIETNAM

Vietnams madkultur er påvirket af indflydelsen fra den franske gastronomi med landkøkken, bistro og gourmet. På samme måde kan det vietnamesiske køkken inddeles i tre kategorier: bondekøkken, gadekøkken og kejserkøkken.

I de landlige områder af Vietnam spises der efter det simple bondekøkkens traditioner. Retterne består af det, man allerede har i husholdningen og på marken. En klassiker fra bondekøkkenet er simreretten Bo Kho, den stærke oksekødsragout. Opskrifterne er enkle og rustikke, men meget velsmagende.

I Vietnams byer findes det populære gadekøkken. Vietnameseren elsker at spise fra de små gadestande, hvor man altid kan finde nye lækre streetfoodretter og snacks.  Her får du alt fra sprødstegte wontons, friske sommerruller og de lækre bánh mì - en fransk inspireret sandwich med lynstegt kød og friske urter.

Det mest sofistikerede er kejserkøkkenet, som serveres på de fine restauranter i Vietnams storbyer. Her lader de vietnamesiske toprestauranter sig inspirere af internationale gastronomiske tendenser og skaber nyfortolkninger af klassiske vietnamesiske opskrifter. 

Prøv det vietnamesiske bonde- og gadekøkken hos LêLê Street Kitchen.

 

urter (1)

VIETNAMESISK MAD

Vietnamesisk mad kan inddeles i tre regionen, hver især karakteriseret af det klima og de unikke råvarer, der findes i regionen.

Kortvietnamsorthvid

NORD
I det nordlige højland ligger Hanoi. Regionen grænser op til Kina, hvilket har påvirket madkulturen. Her dominerer den salte smag i det traditionelle køkken, hvor retterne smages til med soja- og fiskessauce.

CENTRUM
I den centrale del besværliggør klimaet, med skiftevis tørke og regntid, dyrkningen af grøntsager. Så her har man udviklet retter med de stærke tørrede krydderier, som oprindeligt blev indført fra nabolandende.

SYD
I det tropiske syd ligger Ho Chi Minh City (tidligere Saigon). Her er der traditionelt en tendens til mere sødlige retter med sukker og kokos som vigtige ingredienser.

 

LêLê ApS

Peter Bangs Vej 5C • 2000 Frederiksberg
info@lele.dk • +45 5373 7373
CVR: 29239673