Om LêLê

Historien om LêLê

Lê familien kom til Danmark i 1979 som bådflygtninge fra Vietnam. De bosatte sig i Nordjylland, hvor forældrene hurtigt fik etableret en succesfuld grillbar. De fire Lê-søskende så muligheder i deres barndoms vietnamesiske køkken, som frem til starten af 00´erne var forholdsvist ukendt i Skandinavien. I 2003 åbnede de, i samarbejde med Pierre Truchot, LêLês første gadekøkken på Vesterbro i København. Det blev hurtigt meget populært med meterlange køer, og familien har udviklet forretningen derfra. LêLê har på få år skabt respekt om og kærlighed til vietnamesisk mad.

Hos os er stemningen levende, og det autentiske vietnamesiske køkken svinger i takt med moderne internationale tendenser. Det der begyndte som et lille familieforetagende, har i dag udviklet sig til flere Street Kitchens, foodtruck og festivalboder, kogebøger, convenience produkter og en cateringforretning.

Madkultur i Vietnam

Vietnams madkultur er påvirket af indflydelsen fra den franske gastronomi med landkøkken, bistro og gourmet. På samme måde kan det vietnamesiske køkken inddeles i tre kategorier:bondekøkken, gadekøkken og kejserkøkken.

I de landlige områder af Vietnam spises der efter det simple bondekøkkens traditioner. Retterne består af det, man allerede har i husholdningen og på marken. En klassiker fra bondekøkkenet er simreretten Bo Kho, den stærke oksekødsragout. Opskrifterne er enkle og rustikke, men meget velsmagende.

I Vietnams byer findes det populære gadekøkken. Vietnameseren elsker at spise fra de små gadestande, hvor man altid kan finde nye lækre streetfoodretter og snacks. Her får du alt fra sprødstegte wontons, friske sommerruller og de lækre bánh mì – en fransk inspireret sandwich med lynstegt kød og friske urter.

Det mest sofistikerede er kejserkøkkenet, som serveres på de fine restauranter i Vietnams storbyer. Her lader de vietnamesiske toprestauranter sig inspirere af internationale gastronomiske tendenser og skaber nyfortolkninger af klassiske vietnamesiske opskrifter.

Vietnamesisk mad

Vietnamesisk mad kan inddeles i tre regionen, hver især karakteriseret af det klima og de unikke råvarer, der findes i regionen.

NORD

I det nordlige højland ligger Hanoi. Regionen grænser op til Kina, hvilket har påvirket madkulturen. Her dominerer den salte smag i det traditionelle køkken, hvor retterne smages til med soja- og fiskessauce.

CENTRUM

I den centrale del besværliggør klimaet, med skiftevis tørke og regntid, dyrkningen af grøntsager. Så her har man udviklet retter med de stærke tørrede krydderier, som oprindeligt blev indført fra nabolandende.

SYD

I det tropiske syd ligger Ho Chi Minh City (tidligere Saigon).Her er der traditionelt en tendens til mere sødlige retter med sukker og kokos som vigtige ingredienser.

Del din glæde for Vietnam